Ho saps tot de la vinya? El quallat

 

La primavera i l’estiu són les dues estacions de l’any en les que podem veure els ceps en el seu màxim esplendor amb tota la nova vegetació.

A finals d’hivern el cep comença a sortir de la letargia hivernal, amb el procés conegut com el plor de la vinya que ens anuncia l’arribada de la primavera i de la propera brotació dels seus sarments, pàmpols i flors.

És, precisament, a les flors del raïm on podem observar el quallat, el qual podríem definir com la transformació de la flor en fruit.

Aquest procés comença immediatament després de la floració (mitjan maig-juny) després que les flors del raïm hagin estat pol·linitzades gràcies als insectes i el vent. Normalment el quallat no succeeix a totes les flors, sinó que les flors no pol·linitzades més tard s’assequen i cauen. Aquest procés no té una durada determinada, i oscil·la entre dues setmanes i un mes depenent de les varietats del raïm.
Com podeu observar a la imatge, les flors es van convertint en petits grans de raïm, els quals durant la primavera i l’estiu aniran creixent fins a formar els grams de raïm i aniran madurant al llarg de l’estiu fins arribar al seu punt òptim de maduresa, fet que ens indicarà que ja estarà llest per veremar.

 

Facebook Twitter Email

RSSSubscriure's per RSS.

Viu la vinya

Viu la vinya Sentir, descobrir i experimentar!
Participeu dels tallers i activitats responsables pensades per a escolars, empreses o centres ocupacionals. Descobrireu des de com es fa un cep o un empelt fins a veremar, la vida a pagès, les energies renovables o el canvi climàtic.
Més informació al 902 19 11 04